Chôdza ako zlepšovák zdravia

Tipy a Triky

31. júla 2024

Prechádzka je jednoduchá, príjemná aktivita, ktorú môžeš začleniť do svojho každodenného života.

chodza-pohyb-zdravie-travenie-stres Doba čítania 4 min.

Nevyžaduje žiadne špeciálne vybavenie a môžeš ju realizovať kedykoľvek a kdekoľvek. Nemusíš byť ani maratónec, aby tvoje telo začalo vnímať zdravotné benefity, ktoré prináša pravidelný pohyb.

Podpora trávenia

Jednoduchá chôdza po jedle môže robiť zázraky. Chôdza stimuluje svaly v tráviacom trakte, čo urýchľuje proces trávenia a znižuje riziko problémov ako je napríklad nafúknutie alebo zápcha.

Stabilizácia hladiny inzulínu

Pravidelné prechádzky zlepšujú citlivosť na inzulín. (Inzulín je hormón, ktorý produkuje pankreas a je nevyhnutný pre správne fungovanie ľudského tela. Našim bunkám pomáha absorbovať glukózu z krvi a použiť ju ako energiu.)

To znamená, že tvoj organizmus dokáže efektívnejšie využívať glukózu, čím sa znižuje hladina cukru v krvi. To je obzvlášť dôležité pre ľudí, ktorí sa snažia predísť cukrovke alebo ju už májú.

chodza-pohy-zdravie-travenie-stres-priatelia

Redukcia stresu

Chôdza, či už v prírode, parku alebo kdekoľvek inde, má upokojujúci účinok, ktorý pomáha znižovať hladinu napätia. Menej stresu znamená lepšiu kontrolu nad hladinou inzulínu, pretože stres často zvyšuje hladinu cukru v krvi. Takže sa nabudúce nemusíš čudovať prečo chodíš dokolečka pri  náročnom telefonáte.

Skvalitnenie celkového zdravia

Prechádzky prispievajú k zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia, znižujú krvný tlak a pomáhajú pri regulácii hmotnosti. Kombinácia týchto faktorov je dôležitá pre udržanie stabilnej hladiny inzulínu a dobrého trávenia.

Preto zváž, či sa po jedle vyvalíš na gauč alebo si dáš pár minút chôdze.